poniedziałek, 2 stycznia 2012

AstroGirl, Dzienniki Superbohaterki 2 stycznia 2012



Cóż powiedzieć - emocje po całej excytacji i nadziejach wiązanych z Nowym Roku opadły i powolutku powolutku przestawiać się trzeba na sprawy codziennie codzienne. Niektórzy idą do szkoły, niektórzy do pracy, niektórzy nawet na kolokwium...

Jak więc dojść do siebie po wspaniałych i niezapomnianych nocach (tak, liczba mnoga XD) sylwestrowych?


Pomysłem całkiem dobrym i nie najgorszym jest ogórek. Lekki, zdrowy, zielony i tak dalej, tak więc z chęcią pochwalę się przepisem na ogórka przysłanym przez jednego z czytelników:



Ogórotto ogórskie a'la ogórek

Składniki:
* litr jogurtu ogórkowego (ogórtu)
* wywar z ogórka
* sok ogórkowy
* 3 łyżki koncentratu ogórkowego
* ogórek bez kości
* śmietana ogórkowa
* utarty ogórek
* mąka ogórkowa
* filety z ogórka
* wiórki ogórkowe
* ogórek ugotowany na twardo
* suszony ogórek
* cukier ogórkowy
* olej ogórkowy
* ogórki
* ogórek


Wywar z ogórka zagotować, zagęścić ogórkiem, przyprawić ogórkiem do smaku. Dodać starty ogórek i kawałki ogórka, dolać koncentratu ogórkowego.

-> Wskazówka: ości ogórka można łatwo zmiękczyć sokiem ogórkowym.

Ogórki sparzyć wrzącą wodą, żeby nabrały miękkości. Wydrążyć miąższ ogórków, pokroić w plastry. Ogórki pokroić w krążki. Ogórki sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, połączyć z olejem ogórkowym wymieszanym z sokiem ogórkowym. Polać sokiem z ogórka, dodać szczyptę cukru ogórkowego.

Umyte ogórki obgotować 4-5 min., odcedzić, przelać wodą, skropić sokiem z ogórka, wystudzić, pokroić w cienkie plasterki. Ogórki pokroić w ćwierćplasterki, obgotować 2-3 min., odcedzić, wystudzić. Dodać do ogórków ogórki, posiekane ogórki i listki ogórka. W dużej misce wymieszać ogórki, utarte ogórki, sok z ogórka i drobno pokrojonego ogórka (do krojenia w drobne kawałki lepiej się nadaje ogórek w plastrach). Nasączyć sokiem ogórkowym wymieszanym z 4 łyżkami oleju ogórkowego. Ogórki ubić na gęstą pianę dodając stopniowo cukier ogórkowy i sok z ogórka. Wymieszać z mąką ogórkową i wiórkami ogórkowymi. Z ogórków zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną wywaru z ogórka. Uwaga: na tym etapie zamiast ogórków można użyć ogórka.

Filet z ogórka umyć i pokroić na bardzo drobne kawałki. Obłożyć utartym ogórkiem i zapiekać z wiórkami ogórkowymi przez 15 minut. Po upieczeniu przestudzić. Ogórki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę ogórka opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Ogórki i ogórki osączyć i wymieszać z ogórkiem, ogórkami i natką ogórka. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Obłożyć plasterkami ogórka na twardo. Piec 25 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu polać ogórkiem.

Przed podaniem dodać pokrojony i ugotowany ogórek, polać sosem ogórkowym, posypać wiórkami z ogórka.

Doskonale smakuje bez żadnych dodatków albo ze świeżym ogórkiem.







Nadesłane przez Hermesa Trismegistosa z Chłodnicy Dolnej.


A do posłuchania oczywiście...



2 komentarze:

  1. Może nie na temat, ale czyżby Myth? http://www.youtube.com/watch?v=IXNw9pPSMYc&feature=player_embedded
    Ewentualnie konkurencja rośnie :D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdziłem - zmiana ogórków na ogórka na etapie smażenia powoduje, że potrawa nabiera wyjątkowego, ogórkowego smaku

    OdpowiedzUsuń